Direktlänk till inlägg 3 maj 2010

Sitsövningar

En bra sits är A och O vid ridningen, dels för att kunna sitta kvar, men också för att kunna påverka hästen så bra som möjligt och att ha en oberoende sits. För att få en bra sits, måste man öva och bli medveten om sin sits. Det räcker oftast inte att bara säga - ner med hälarna! Alla människor är olika, därför måste man komma på hur just den ryttaren, ska göra för att slappna av.


Här kommer några övningar jag brukar använda mig av, som får kroppen att slappna av och hitta ett naturligt sätt att sitta en bra sits. (Man behöver inte göra övningarna i denna ordning och inte heller alla på en gång).


Titanic- Stå upp i stigbyglarna med armarna rakt ut åt sidorna. Var noga med att lägga an knäna mot sadelns vulster och att luta överkroppen en aning framåt, utan att tippa fram och hålla i dig i något. Tänk också på att det ska få plats ungefär en knytnäve emellan dig och sadeln. Denna övning förbättrar knäslutet och att vara oberoende av tyglar eller annat stöd.


 

Nå öronen- Lägg dig försiktigt på hästens hals och sträck dig efter öronen. Hjälper till att skjuta ut rumpan, vilket leder till en bra kontakt med sadeln och sittbenen.

Ryttaren på denna bilden står upp i stigbyglarna, vilket är en annan liknande övning!

 

Solstolen- Lägg händerna bak på hästens rumpa. Handflatorna neråt med fingrarna i riktning mot svansen. Var noga med att luta hela din vikt på händerna, men inte så att det gör ont. Försök hitta en position som är skön, där du kan vila en stund. Övningen leder till att underskänklarna hänger avslappnat och ökar rörligheten i armar och handleder.


 

Väderkvarnen- Snurra armarna som en väderkvarn, växelvis fram och bak. Var uppmärksam på att få med hela axeln och skuldra. Hjälper till så att skuldror och axlar blir uppmjukade.


 

Tådatten- Försök att nudda din tå/ fot med motsatta hand. Exempel höger hand- vänster fot. Förbättrar balansen i bäckenet, magen och skänklarna. Ger kännedom om var kroppens tyngdpunkt sitter.


 

Hitta sittbenen- Stoppa händerna mellan din rumpa och sadeln. Leta efter några knölar (sittbenen) samtidigt som ni skrittar eller står stilla. Ger kännedom om var sittbenen sitter och hur du får kontakt mellan dem och sadeln.

 

Rita- Helt enkelt rita med fingrarna/händerna/en pinne i luften framför dig. Använd båda händerna samtidigt eller en i taget. Förbättrar koordinationen i handleder och blir liksidig.

 

Plocka äpplen- plocka något högt i luften/ framför dig/ bakom dig m.m Får en att slappna av och tänka på annat och att sträcka på sig.

 

Jorden runt- Släpp båda stigbyglarna och "snurra runt" i olika positioner i sadeln. Vanlig position, på sidan, baklänges m.m Hjälper till att hitta balansen och tryggheten på hästryggen.

 

 

Barbacka- Har du en snäll häst, så rid barbacka så ofta du kan! Ut i skogen och rid över stock och sten, eller på ridbanan över bommar. Förbättrar avsevärt avslappningen och den naturliga balansen.

 

Barbackapad- Vågar du inte riktigt släppa taget helt och rida barbacka finns det idag många bra barbacka paddar på marknaden. Dessa har ett material som gör att du sugs fast och har oftast ett handtag.

 

Utan stigbyglar- Rid i sadeln utan stigbyglar. En klassiker som aldrig blir för gammal. Viktigt att du slappnar av och följer med istället för att spänna dig och streta emot. Gör att du kommer ner djupare i sadeln och slappnar av betydligt.

 


Alla övningar kan ridas i alla gångarter, börja i skritt och avancera så småningom till trav och galopp. Låt någon longera dig på lina, så kan du koncentrera dig helt och hållet på din sits och känna in rytmen. Ta några minuter till övningarna i början av varje ridpass för att också mjuka upp dig själv. När du väl fått en avslappnad och oberoende sits, är inget omöjligt! Se också till att sadeln passar dig. Att den varken är för liten eller för stor.


Hoppas du lärt dig något! /Den ena Lollo!

 
 
Emma Franzén

Emma Franzén

30 juni 2010 12:39

smart! :) det var typ sådana övningar som man gjorde på ridskolan ;) ahha, men dom funkar jättebra! :)

http://woapesemma.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Louise Östergren Göransson - 17 oktober 2011 15:08

Har nu efter en tid bestämt mig för att lämna denna bloggen, men var lugna, nu ska jag fortsätta här istället- loloiis.blogspot.com   Har länge känt och också nämnt att inriktningen har ändrats på denna bloggen, från att vara en faktablogg till a...

Av Louise Östergren Göransson - 8 oktober 2011 17:06

8 oktober 2011 är från med nu ett datum att lägga på minnet.   Idag klarade finaste PrinsPimmen och jag hela Level 1 online, i parellis natural horsemanship program. Läs mer om det här: parelli.com   Kollade samtidigt lite på vad som krävs för...

Av Louise Östergren Göransson - 6 oktober 2011 11:57

Så coolt!

Av Louise Östergren Göransson - 2 oktober 2011 20:00

med två galna prinsar i stallet igår, sen var det också lite sol, stubbåker, gammal tant och skadad ridsugen tjej med en kamera. Avgör själva vem som är vem                            Pim fick vara lös på fälten och sprang hit och dit...

Av Louise Östergren Göransson - 30 september 2011 18:36

..står glädjens flagg i topp..gick jag omkring och sjöng i hästhagen ikväll.   Trotsade min förkylning som fortfarende sitter i och haltade iväg till stallet, för benet gör förbannat ont än. Tänkte att nu SKA jag göra något med Pimmen, har ju haf...

Ovido - Quiz & Flashcards