Senaste inläggen

Av Louise Östergren Göransson - 24 januari 2011 11:38

Åter igen ett hemsidetips!


Denna tjej är en otrolig inspirationskälla som inte bara gör otroliga saker med hästarna, hon kan också förklara hur, vilket hon gör på denna bloggen. Vi tänker på samma sätt och jag kan varmt rekommendera att gå in där ofta, då hon uppdaterar med jämna mellanrum. Så kolla in!

http://horsebalance.blogg.se/


Av Louise Östergren Göransson - 24 januari 2011 11:11

Nu har lektionerna dragit igång igen.


Lollo har dessvärre fortfarande inte blivit bättre i benen, så nu planerar vi att ta henne till klinik för att röntga och kolla ordentligt vad det är och sedan fatta beslut utifrån det. Detta medför att det inte ens går att rida i skritt men hon ska ändå röra sig, så vill du lära dig mer om naturlig hästhantering, tömkörning eller arbete för hand är du varmt välkommen att höra av dig, då detta bara är bra för hennes stela ben! =)


Bella däremot är pigge piggsvin och är i full gång. Nu i veckan kommer det 2 nya elever till henne så det ska bli spännande! Har du ett barn som inte är allt för lång och inte för tung (Bella är ca 85 cm i mankhöjd) som vill lära sig om hästar och ridning/körning under lugna pedagogiska former kan jag nås på telefonnummer: 0766-367827 eller mailadress: louise_8900@hotmail.com


Pim och jag fortsätter vår resa och tanken är att jag med hjälp av mamma, denna veckan ska börja tömköra honom. Detta tror jag inte kommer bli några som helst problem.  

Tycker ni det hade varit intressant om jag skriver lite mer ingående hur jag tränar Pimmen? Ungefär som en träningsdagbok, där ni kan se exakt vad och hur jag gör? Eller blir det tjatigt? Jag skriver ju redan hemma i ett vanligt anteckningsblock vad som hänt, men om ni kan få inspiration genom att jag skriver det här, är det ju en bonus...Så ta chansen och tyck till uppe i vänstra hörnet.


Ha en trevlig vecka allihopa!

Av Louise Östergren Göransson - 22 januari 2011 19:45

Åhh, vad jag saknar sommaren!

Bjuder på lite härliga sommarbilder för att lysa upp i vintermörkret..

(klicka för större bilder)

                             

Av Louise Östergren Göransson - 20 januari 2011 09:13

Så känner jag mig nu.=)


De två senaste veckorna med Pim har varit alldeles underbara, allt bara flyter och vi växer tillsammans för varje dag som går.


Jag har inte skrivit om det så mycket här, men det har varit ett rent ******* att få lyfta hans hovar. När han kom kunde man inte ens få upp dem. Sakta men säkert har de gått att lyfta, men istället har han inte velat hålla de uppe. Så någon verkning har det ju inte varit tal om. Ännu värre har det varit om någon annan ska komma och lyfta dem. Då har han blivit som en stackars vildhäst, med skräck i ögonen och en enda tanke: FLY!!! Annars blir jag uppäten.


I Söndags var alltså Emma (Hovis) här och vi skulle se om han gick att verka då. Vi hade väl egentligen inte förväntat oss så mycket, speciellt med tanke på att hon sist inte kunde ta någonting, utan fick öva på att bara lyfta fötterna.

Det började inte bra, han trilskades och hoppade runt i gången på tre ben, halvstegrade sig lite, bet lite här och där, backade in med baken i boxarna, you name it. Men efter en kvarts testande så insåg han att -skit också, denna människan är lika envis som Louise! (Jag kan ge mig på att det är precis så han tänker, det lilla vilddjuret) Sedan stod han som ett ljus och Emma kunde verka ALLA hovarna!! För bara en vecka sedan kunde jag lyfta bakfötterna ordentligt för första gången. Efter det var jag stolt som en tupp och tryckte i honom massa morötter   


(första gången jag kunde lyfta hans bakben, skeptisk häst)

 

Av Louise Östergren Göransson - 17 januari 2011 10:37

Har nyss kollat på andra avsnittet av svt:s ponnyakuten och är minst sagt upprörd! Ponnyakuten handlar om barn och ungdomar som ska få hjälp med sina så kallade problemponnyer, b.la av Tobbe Larsson.(Vill bara påpeka att detta är MINA åsikter)


För det första tycker jag det är en jättebra ide´, även om Tobbe inte är en hästmänniska jag blir imponerad av, tycker han i alla fall att det är viktigt att arbeta ifrån marken, något jag håller med om. Sedan att han har lite lustiga sätt för att komma itu med problemen är en annan sak. Men programmet öppnar förhoppningsvis en ny dörr för alla som håller på med hästar, som är inkörda bara på ridningen.


Men jag ser det inte som att det är ponnyerna som har problem, utan att ryttarna är problemen! Det är ett starkt påstående, men det står jag för. Ryttarna gör ju inte felen medvetet, utan var har de lärt sig RIDA, jo på landets RIDskolor. När jag  tittade på avsnittet (2) så blev jag rädd. Hästar som springer på folk, stegrar sig, sparkar, bits m.m barn som trillar av, slängs in i staket, tappar kontrollen i snabb galopp, hänger runt halsen på ponnyn över ett hinder, hur mycket som helst! Alltså, jag hade aldrig, aldrig satt upp ett barn på en ponny som inte ens kan halt. Och jag hade aldrig låtit en ponny ha en ryttare som inte kan göra halt, än mindre leda hästen korrekt.Det verkar vara acceptabelt att ha en ponny som beter sig lite hur den vill, bara den kan hoppa högt eller ha bra gångarter. Likväl, verkar det vara acceptabelt för ryttarna att få ha en ponny, bara de kan rida i alla gångarter, hoppa lite och rida några dressyrövningar, typ skänkelvikning och rygga????


Landets ridskolor är under all kritik, visserligen heter de ridskolor och inte hästskolor, som jag anser att de bör heta och vara, men att inte ens lära sig hästens signaler och hur man ska svara på signalerna är skamligt. Har haft flera elever som ridit en eller flera terminer på ridskola som kan rida lätt, trava och galoppera. Men de kunde inte göra halt och de visste inte hur man styrde med vikthjälper. Vad beror detta på? Jag tror det beror på ett pressat samhälle med elever som inte är beredda att betala för att få *dutta* med hästarna på marken, utan de vill ju lära sig RIDA, inget annat. Jag tycker att det skulle vara krav att man lär sig hantera hästen på marken innen man sitter upp. Givetvis finns det undantag på människor som vill lära sig mer och sätta sig in i en djupare förståelse mellan hästar och människor. Men alla borde vilja det.


Annars tycker jag att man får syssla med något annat, varför inte motorcykel eller schackspel? De är döda föremål, till skillnad från en häst som är högst levande. Nä, en högre status på landets ridskolor med hantering av hästen och inte bara ridning är en vision att sträva mot!

Av Louise Östergren Göransson - 14 januari 2011 17:23

är precis vad jag varit idag. Hm, ja inte flitig med matematiken som jag borde, men flitig med hästarna, definitivt. Har nyss kommit hem ifrån stallet och idag har jag tränat+ borstat alla hästarna.


Började med Bella, borstade och övade på den förbaskade ardennerflätan. Det är ju meningen att den ska följa hela mankammen, men jag får den bara att gå mer å mer neråt. Antar att jag inte drar åt ordentligt, vet hur det känns att vara håröm :P Blev ganska nöjd med resultatet ändå och gick ut på en liten promenad med mål att öva på styrningen på tömmar. Vi höll oss mellan maskinhallarna, där det var grusat och lagom med snö. Bellan var jätteduktig, tillslut gjorde vi både skänkelvikningar och snygga halter och avslutade med några galopper. Jag hann inte riktigt med så det var bara några galoppsprång. Nästa steg blir att sätta på en vagn och att överföra tygelhjälperna till träns och bett. Något som sker när snön försvunnit.

 

Nästa häst till träning fick bli Lollo. Vi begav oss till paddocken för lite gymnastisering från marken. Detta gör jag med en kapson, ett par tyglar och ett spö. Svårare än så är det inte och så roligt och nyttigt för stela tanter =) Vi höll oss på en volt och arbetade lite med att söka framåt- nedåt och att placera in bakbenen längre inunder kroppen, för att på så sätt öka samlingen, vikten på bakbenen. Hon var duktig, särskilt med tanke på att det var 3 decimeter snö på sina håll. Efter en stund, blev jag sugen på att rida, så jag hoppade upp och red tillbaka till stallet. I grymt mycket snö, haha, jag höll på att halka av flera gånger när Lollo klampade fram. Det slutade med en mycket anfådd Lollo och en Louise med ont i rumpan.

  Vår fina utsikt från paddocken!


Sist men definitivt inte minst, blev Pimmen som växt ur storlek full i grimmorna och har numer x-full!! :O Han har säkert växt på höjden med, men jag blir hemmablind. Han fick i alla fall komma in i stallet för en välbehövlig rykt! Lera och kardborrar bestod hans päls av idag. Fotträning blev det också och idag kunde jag verka bakfötterna!!!! Äntligen! Det var lite ryckigt, här och där, men han fick aldrig tillfälle att sätta ner dem och när han höll uppe dem länge, fick han så mycket kli och beröm att han gav tillbaka lite. Så nu har jag ett stort fint blåmärke på armen. (Han kliade alltså tillbaka, inte bet mig)

Åh, vad skönt det känns att det går att verka bakfötterna. De är aldrig verkade under, bara raspade i tån. På Söndag kommer Emma, hovisen och då hoppas jag han sköter sig. Vilket jag tror! Förresten, tack Annie för hjälpen med fötterna. Har faktiskt hjälpt mycket, trots bara en gång!


Nä, nu vill jag ha barmark så man kan komma igång ordentligt med träningen, både med sig själv och hästarna! Trevlig helg alla...

 

Av Louise Östergren Göransson - 11 januari 2011 10:06

Touch it


 


Syfte/mål:

o   Hästen: Få en samarbetsvillig motiverad häst med framåtbjudning, få hästen att bli mindre rädd för nya föremål.

o   Människan: Ge ryttaren ett fokus och ett syfte med att kontrollera hästen (svänga, stanna). Slippa driva hästen hela tiden.

Material: Koner, stol, staket, tunnor, hinkar, utrustning på marken el. staketet, boll, hinderstöd, bommar, presenning, stenar, träd m.m m.m

Så gör du: Förbered ett antal objekt utspridda på ridbanan, eller bestäm dig för ett antal föremål som mål i naturen. Sätt igång hästen, antingen med driving game från marken eller rid. Sikta på ett föremål som du styr mot, ha starkt fokus och en rak linje mellan föremålen. Så fort hästen går i rätt riktning, lämna den ifred (påverka den inte) skulle hästen byta riktning, korrigera tillbaka den och lämna åter den ifred. Gör halt vid föremålet, vänta på att hästen intresserar sig för föremålet. Gör den inte det, testa att lägga tryck i nacken nedåt, antingen med hjälp av grimman eller med handen. Ge omedelbart eftergift när hästen gör rätt. Vi vill alltså att hästen ska nudda föremålet med antingen nosen eller en hov. Så fort hästen gör något av detta, stå kvar vid föremålet en stund, ta en paus med antingen kli, vila eller godis. Sikta vidare mot ett annat föremål, gör om. Ju mer hästen rör föremålen + har ett starkt fokus, desto mera belöning. Efter några gånger, kan ni testa att göra detta i trav eller galopp. Kommer ge er en mycket känsligare häst med ett starkt fokus.

Tips: Lägg en godis på sakerna för ytterligare motivation. Bara din fantasi sätter gränser för vilka föremål du kan använda!

 


Ovido - Quiz & Flashcards