Senaste inläggen

ANNONS

Idag var en bra dag! Nu kan jag äntligen slappna av igen efter det förgrymmade matteprovet, som ändå gick bra. Det kändes så i alla fall.


I torsdags var Emma här för att fixa fötterna på alla tre pållarna. Pim bråkade lite, men skötte sig hyfsat, fötterna hade växt mycket!

 

Igår släppte vi alla tre odjuren i den nyharvade paddocken så att de fick röra lite på sig. Jag ställde upp två hinder längs kanten som Pim hoppade självmant, varv på varv i full galopp. Haha, så härligt å se att han tyckte det var så roligt- till skillnad mot Lollo som inte ville vara i närheten av hindrena, och hon har varit hopphäst??

   

Och idag kom Maria (miaswing) för att hjälpa mig med Pim. Det börjar bli en trevlig lördagsvana. På vägen upp till paddocken frustade han flera gånger och tuggade mycket, jag kände att detta skulle bli ett bra arbetspass- Det blev det!

Maria började hoppa runt, sjunga lite och svinga med spöt samtidigt som hon cirkulerade runt Pim. Målet var att han skulle konventrera sig på det jag bad honom om, och att han skulle vara lugn. Varje gång han tittade på mig, slappnade av och gjorde det jag bad- slutade maria hoppa och han fick vila. Han var jätteduktig!


Efter att jag sadlat började jag kolla av om han tyckte det var okej att stigbyglarna hängde ovh slängde, var ett tag sedan jag gjorde det, och det var inte okej. Han blev upprörd och slängde sig åt sidan, men jag hade bundit fast ett rep i stigbygeln och kunde därigenom fortsätta dingla med den, trots att han försvann på avstånd. Så fort han stod still- slutade jag. En vinnande teknik, för efter en stund på båda sidor sänkte han huvudet och tuggade.

 

Näst på tur var att se om han var redo för mig på sin rygg, så vi fortsatte där vi slutade förra gången- hänga-hoppa av-sätta foten i stigbygeln-hoppa ner-hoppa upp-hoppa av. När han var trygg med det satt jag upp.

  Maria höll i linan och jag åkte med, men denna gång påverkade jag lite mer med styrningen och igångsättningar. Han var såå duktig och reagerade bara på min energi och mitt bäcken. Underbara, underbara häst. När vi testat lite styrning, halt och backning och han sänkte huvudet hoppade jag av och lät honom vila.

  Efter en stund hoppade jag upp igen och vi fortsatte, fortfarande var han jättelugn och lyhörd för vad som komma skall och efter nästa fina sänkning av halsen hoppade jag åter igen av, klädde av honom naken och så var han fri i paddocken ett tag. Han är så härlig!!

  Nu ikväll kom unghästarna Champis och Seven. Vi släppte bara ihop dem med Pim ikväll så de får bekanta sig först eftersom att Pim is the king! Det var en massa springande, lite skrikande och en spark annars var det lugnt. Pim käkade gräs och unghästarna sprang bort längst ner i hagen för att gömma sig för Pim. Damerna fick gå kvar på lösdriften, så släpper vi ihop allihopa imorgon. Skönt att de är på plats.

Trevlig kväll!

ANNONS

Oj då, nu har jag fått ytterligare en häst. Tyckte det var så sorgligt om denna, han bara stod och ägaren brydde sig knappt om honom. Så nu är han min!


Får jag lov att presentera min nya häst- palomino valack, 10 år gammal och högt utbildad i dressyr. Kan både Piaff, passage, galoppombyten i vartannat, spinn, ökad trav, ja you name it. Han är inte hoppad mycket  ungefär 30 cm och inte riden i skogen, men det ska vi råda bot på. Han är mycket lydig, lugn och sammarbetsvillig. Både jag, mamma och Mia red honom idag och han var såå duktig.


Tamtamtatam- SNOBBEN

       

Blev inget inlägg om Pim som jag utlovade. Har inte hunnit och nu har jag lyckats glömma bort exakt vad vi gjorde. Denna veckan är helt crazy!


Är det inte jobb, så är det mer jobb, fixa staketet i hagen, massa plugg eftersom att det är prov imorgon på algebra och geometri. Är egentligen inte så mycket mer än de förra proven, men eftersom jag har såå svårt för matte känns det som att det är 10 prov på samma gång. Nä språk är mycket mer min melodi!


På fredag eftermiddag kan jag nog äntligen andas igen. Jag har också pulat lite med hemsidan, eftersom att nya kunder hört av sig och varit intresserade. Jag har lagt in ytterligare några referenser, lagt in lite fler bilder, skrivit lite om hästhållning m.m Men den är långt ifrån fullbordad och jag drar mig för att skriva om mig och filosofi. Tycker sånt är så himla svårt att formulera.


Till helgen kommer ÄNTLIGEN de två unghästarna Seven och Champis. Då ska vi släppa dem i stora sommarhagen, som förövrigt har ett helt och snyggt staket nu. C-ponnyn Ruben kommer också snart, han ska få gå med de andra och leka av sig, äta upp sig och bli lite uppfostrad innan jag och mina medryttare rider in honom.


Det kommer bli toppenbra!

Glöm inte hemsidan! Lollox2.webs.com

"man måste sadla, tränsa, leda och sitta upp på hästens vänstra sida"


Detta påstående tycker jag är mycket sorgligt att det lärs ut på alla ridskolor. Testa att fråga vilken ridlärare som helst, varför man ska göra det, då kommer du märka att de inte vet varför. Jag har gjort det, och svaret jag har fått är- Därför. -Det är en säkerhetsfråga. - Det har alltid varit så.


Suck! Jag tog reda på svaret själv istället och fakta är att allt sitter kvar sen man använde hästen i krig under medeltiden. Krigarna hade svärdet i höljet på sin vänstra sida för att enkelt kunna greppa svärdet med sin högerhand när de red i strid. De var därför tvugna att sitta upp från den vänstra sidan, annars skulle ju svärdet komma i vägen. Att sitta upp ifrån vänster sida har sedan blivit en vanesak, även efter att vi slutade använda svärd och hästar i strid. Militärerna som oftast höll i ridutbildningarna efter medeltiden, lärde ut som man alltid har gjort, för varför ändra något som alltid har varit. Om det alltid har varit, måste det ju vara bra- Eller?


Nej, säger jag! Alla har väl fått höra knepet att man kan växla stiglädren efter ett tag, eftersom att det vänstra troligen töjts ut och blivit längre. Varför inte bara växla sida att sitta upp från? Sliter otroligt mycket mindre på sadeln, som kan bli sne, sliter mindre på stackars hästen som varje gång får hålla emot med sina ryggmuskler, du som ryttare tränar upp din liksidighet och blir smidigare om du hoppar upp från olika sida varje gång. Ett billigt och enkelt knep för att göra livslängden på såväl häst och utrustning längre.


Det med att sadla och tränsa från vänster sida är mer en bekvämlighetssak eftersom att man "slipper" gå över till andra sida och kontrollera remmarna och knäppa fast dem. Lustigt bara tycker jag att tränsen är skapta så.


Att leda på hästens vänstra sida, är en säkerhetsaspekt om man går i trafiken med hästen. Du ska gå/rida/köra hästen på vägens högra sida och då är det säkrast att du går närmst trafiken, för skulle hästen bli rädd för trafiken hoppar den bort från faran och då står inte du i vägen. Men man går väl inte alltid med hästen i trafiken, eller?


Gör hästen och dig själv en tjänst- Gör ALLT från båda sidor så du får en liksidig häst, för man kan faktiskt ifrågasätta det som alltid har varit! 

Ska strax iväg på gympa, så blir ett kvickt inlägg.


Ville bara berätta att det gick så sjuuukt bra med Pim idag! Han frustade flera gånger och sänkte huvudet en gång. Och han tuggade mycket!


Kommer ett utförligt inlägg om dagen, antingen ikväll eller imorgon - så håll till godo!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se