Senaste inläggen

Av Louise Östergren Göransson - 15 juni 2010 15:22

Säljer min Wintec 500 Cair Dressyrmodell. 17 tum i sitsen. Jätteskön modell gjord i lättskött "Equileather" och utbytbara koppjärn. Sitter ett vitt järn i nu, (det vidaste).


Sparsamt använd av alla som haft den (2 innan mig) har "bara" en skavank på sadelgjordsstroppen. Handstoppade putor med flyttbara knästöd.


4000 kronor inklusive nya säkerhetsstigbyglar, stigläder i syntet med t-spännen och en dressyrgjord. Finns i Ramdala Blekinge.


     


Hör av dig till mig på telefon: 0709-271370 eller maila på: louise_8900@hotmail.com

Av Louise Östergren Göransson - 15 juni 2010 15:13

Andra delen på min artikelserie, jag hoppas ni läst den första delen.


Om du står en varm sommardag och tittar på en häst i hagen, märker du snart hur känslig den är för minsta sak som nuddar dess hud, t.ex en fluga. Den känner tydligt flugan och schasar genast bort den med en muskelryckning exakt där flugan landat.


Hästens mule kan liknas vid våra fingertoppar, superkänsliga! På hästens mule sitter långa, styva känselhår med nerver vid roten. De fungerar som antenner som försiktigt kan känna skillnad på saker som går att äta. Titta på när hästen äter gräs eller kraftfoder hur den bit för bit plockar ut det som är godast först.


 


Även kring hästens ögon sitter känselhår. Många klipper bort de viktiga håren för att hästen ska se snyggare ut, men GÖR INTE DET! Känselhåren har en mycket viktig funktion att fylla, tänk bara själv hur det vore utan känsel i fingrarna?


Ibland träffar man på hästar som sägs vara skänkeldöda, dvs. de reagerar inte på skänkeln fastän ryttaren klämmer och sparkar. I själva verket har den hästen utsatts för en lång tid av dålig ridning och i självförsvar stängt av nerverna på sina sidor för att slippa obehaget. Det tar lång tid att få en sådan häst känslig för skänkeln igen- men det går om man är konsekvent och ger hästen en chans! Tänk bara hur samma häst kan känna en fluga landa på dess rygg!


 

Av Louise Östergren Göransson - 9 juni 2010 11:24

Nu har dagen äntligen kommit, du ska få rida! Kanske är det första gången och du är full av förväntan. Det känns som om det är små fjärilar i magen som flyger runt, nervöst,  men samtidigt såå roligt. Eller så har du ridit förut, inte lika nervöst, men spännande vad du ska få lära dig på detta stället. Det finns ju så mycket nytt att lära om hästar.   


För att du ska få ut så mycket som möjligt av ridlektionen, så kommer här ett par saker att tänka på.

  • Se till att ha ett par bra skor, helst med en liten klack för att foten inte ska glida genom stigbygeln. Ett par vanliga gummistövlar brukar funka bra i början.
  • Använd helst ett par byxor utan tjocka sömmar och som inte är för hala, detta för att kunna sitta bra på hästryggen. Ett par nya jeans eller ett par jazzbyxor är inte att rekommendera. Man behöver inte ha ridbyxor i början. 
  • Ha kläder som du kan röra dig i! Även ifall man inte direkt springer, så måste man kunna vara smidig på hästryggen.
  • Sist men inte minst, ha med dig ett glatt humör och gärna något smaskigt till hästen (knäckebröd eller morötter)   

Nu är du redo att rida!!


 


Hoppas vi ses!


Av Louise Östergren Göransson - 9 juni 2010 11:15

http://www.youtube.com/watch?v=_VLj4pbgzV4  


Lollo och jag rider lite i repgrimma och sadel. Vi övar på mjuk kontakt med sits och tyglar med hjälp av många tempoväxlingar för att få upp koncentrationen, uppmärksamhet och känslighet för mina hjälper.


Enjoy! Kolla även på flera andra klipp på min youtubekanal =)

Av Louise Östergren Göransson - 1 juni 2010 12:00

Här kommer mitt praktikintyg ifrån min praktik ho Sara Silfverberg vintern 2009.


Louise Östergren Göransson, 980705-3303har under perioden 26/2- 26/3 2009 praktiserat på Silfverberg productions/klassisk dressyr.


Praktiken har bestått i att självständigt träna och utbilda unghästar till uppsatta mål och se att utvecklingen följer tidsplan. I praktiken har daglig skötsel av hästar samt vardagligt gårdsarbete förekommit.


Louise har under praktikperiodens gång påvisat noggrannhet och god tillämpning av nya kunskaper i det fortgående arbetet. Louise är en mycket glad och arbetssam persom som med stort ansvar och god omsorg utför arbetet.


Louise visar på stor känsla och mycket tålamod med unghästar och har såväl löst problem som tagit hästarna vidare i utbildningen. Louise har även haft kundkontakt och ansvar i visning av försäljningsarbete och gjort ett mycket bra arbete, där kunderna känner stort förtroende för Louise och hennes arbete.


Vi kan varmt rekommendera Louise!


27/3, Lövestad

Silfverberg Production/ Klassisk Dressyr

Sara Silfverberg

0701- 427500

Av Louise Östergren Göransson - 1 juni 2010 09:50

Visste ni att trots att hästen varit tam i tusentals år, så har dess beteende ändrat sig väldigt lite.


Hästen är som ni säkert redan visste, gräsätare, och på bete eller i det vilda äter hästen 14-16 timmar per dygn. Den strövar upp emot 18 timmar per dygn i jakt på föda och vatten, den är också ett flockdjur som kräver ständigt sällskap för att trivas. Hästen har aldrig bott i grottor eller på andra små platser, så varför bor de flesta hästarna i stall idag?


Att hästen ska bo i box eller spilta kommer från krigstiden, då man behövde använda hästarna både i strid och som transport. För att det skulle gå snabbt att få tag i en häst när det blev krig, så hade man dem färdigborstade och i många fall tränsade och sadlade. Det var helt enkelt en fråga på liv och död. Det var också ett sätt att vara bekväm och detta har sedan levt kvar, liksom det system inom ridning som anses vara den "vanliga ridningen" som lever kvar sedan många militärer var överhuvud över ridskolorna.


 


Människan har  också lätt att förmänskliga djur och vi vill ju det bästa för våra älskade vänner, ett stort ego och att vi gillar när det är som det alltid varit förenklar det inte direkt. Vi tror att hästen fryser när det regnar, att den vill ha mat tre gånger om dagen, att den sover på natten m.m m.m Men inget kan vara mer fel!


Nästa del kommer handla om hästens foderbehov och tips och knep hur man kan komma lite närmre de naturliga behoven för hästen.


Hoppas ni uppskattar texterna, misstycker ni eller har tankar om något, maila till: louise_8900@hotmail.com. / Louise





Av Louise Östergren Göransson - 21 maj 2010 13:27

Idag bestämde jag mig för att rida ut med Lollo och konditionsträna lite, så det blev på med sadel och det tre-delade bettet. Vi red ut mot Lillö, men där  ändrade jag mig och red i sommarhagen istället.


Så vi började med "follow the rail" runt staketet i hagen, vilket betyder att hästen ska gå längs staketet/ kanten självmant. Skulle hästen gå iväg åt något håll, korrigerar man bara och sedan sitter man bara och åker med igen. Detta får hästen självgående och dem har en chans att hitta sin egen balans och rytm, precis som ryttaren kan koncentrera sig på sin balans och rytm. Jag passade samtidigt på att lägga upp en plan för ridpasset på ängen.


Efter en stund så började vi med en övning som heter"question box", där man ska rida i en åtta, gärna runt något, i detta fallet fick det bli två kullar med träd, i mitten av kullarna gjorde vi halt och som belöning fick Lollo äta lite gräs. Som motivation och för att höja energin.


Så vi började helt enkelt i mitten av kullarna, halt och sedan ut i vänster varv runt kullen i skritt, försökte få lite mer schwung och energi i skritten men misslyckades, när vi kommit runt till mitten igen gjorde vi halt, backade några steg och sedan fick hon äta gräs. Efter några strån red vi vidare till höger i trav, när vi kommit till mitten igen, halt, gräs och sedan annat varv+gångart. Så höll vi på en bra stund och efter några varv var hon superpigg och känslig för sits och schwungen hade kommit. Så efter en sista bra halt i mitten efter en galopp, skrittade vi hem igen.


Väl hemma fick det bli en dusch med schampo, vilket var väldigt välbehövligt. Vattnet var alldeles svart och jag fick skölja ur många gånger innan hon var ren, men nu blänker hon extra mycket i vårsolen!


Kramar Louise

 


Av Louise Östergren Göransson - 12 maj 2010 14:18

Varför ska man rida privat när det finns ridskolor?

Varför ska man rida på ridskola när man kan rida privat?


Det finns både nackdelar och fördelar med de olika ridformerna, allt beror på vad man vill få ut av sin ridning och hur man är som person. Här nedan presenterar jag nackdelar och fördelar med både min privata verksamhet och att rida på ridskola ur min synpunkt.


Rida privat



Fördelar:

  • Man rider i liten grupp eller själv.
  • Man får fullt fokus från ridläraren hela passet.
  • Man rider en eller två hästar hela tiden.
  • Man får hjälpa till mera, borsta, mata, mocka.
  • Man lär sig mera hantering.
  • Man har mer teori.
  • Oftast billigare.
  • Man "slipper" betala i förväg och därmed binda sig.
  • Man "slipper" vara med i en förening.
  • Som förälder behöver man inte vara med på lektionerna. 
  • Man rider ut oftare.
  • Flexibla tider.
  • Det blir mer privat och ridläraren lär känna varje elev.

Nackdelar:

  • Man får inte rida många olika hästar. 
  • Man träffar inte lika många likasinnade.
  • Man knyter inte lika många kontakter.
  • Man får inte chans att tävla lika mycket.
  • Man får hjälpa till mera, borsta, mata, mocka.
  • Man utvecklas inte lika snabbt i ridningen, eftersom att det är mycket hantering. 
  • Flexibla tider.
  • Inget ridhus.
  • Man får ibland rida i dåligt väder. 
  • Ridläraren har kanske ingen riktig utbildning, utan erfarenhet.

Rida på ridskola:


Fördelar:

  • Man får rida många olika hästar.
  • Man träffar mycket folk.
  • Man har lättare att knyta nya kontakter.
  • Man får många tillfällen att tävla.
  • Man har inte lärarens ögon på sig hela tiden.
  • Man får rida i ridhus.
  • Man har bestämda tider.
  • Man behöver inte göra så mycket, förutom att rida.
  • Man är delaktig i en förening.
  • Ridlärarna har oftast en godkänd utbildning.

Nackdelar:

  • Man rider i en stor grupp.
  • Det blir inte lika privat, ridläraren kan inte lära känna varje elev.
  • Man hinner aldrig lära känna endast en häst.
  • Man rider inte ut lika mycket.
  • Man har inte så mycket teori.
  • Man får inte lära sig hantering.
  • Det är oftast "bara" hoppning och dressyr som gäller.
  • Som förälder måste man vara delaktig.
  • Man får inget helhetskunnande om hästen.
  • Man utvecklas inte lika snabbt i ridningen, eftersom att gruppen är så stor.

Detta var några som jag har kommmit fram till, självklart kan det variera från person till person. Kommer du på något mera, eller ser något som du tycker inte stämmer? Maila då till: louise_8900@hotmail.com

Ovido - Quiz & Flashcards