Senaste inläggen

Ja efter den tredje avkastningen var det dags att fundera på vad det är jag gör för fel.


Så idag tog jag hjälp av Maria (miaswing)! Man kan inte klara allt själv, hur gärna man än vill! Mias hjälp är verkligen ovärderlig, vi arbetar på samma sätt och gillar båda att utgå ifrån hästen, sen gillar båda också att reflektera och fundera kring problem eller positiva saker som dyker upp!


Hästarna går för övrigt i lilla skogshagen uppe vid det stora stallet, vilket de ska göra några dygn. Detta för att förhindra att Bella, som börjat känna av fånget, ska äta för mycket gräs. Vi testade att ha en munkorg på henne på lösdriften, men så fort vi tog av den vräkte hon i sig av det späda, stressade gräset = mycket socker = FÅNG!! Så detta får bli det bästa alternativet tills de andra pållarna behagar komma. Men ingen verkar ledsen för det, Lollo kliade ryggen mot ett träd, Bella åt av en buske och Pim sprang omkring och luktade på gamla bajsar ^^ Höet var också gott nu, när de inte hade så mycket gräs. Bra, så vi blir av med balarna.

 


Mia och jag tog med oss Pim och Bella till paddocken, medan mamma red ut en sväng på Lollo i skogen. Vi började prata om att jag nog måste reparera Pims och mitt förhållande, gå tillbaka till grundläggande saker för att få en avslappnad och undergiven häst. Och då menar jag INTE en kuvad häst, som många verkar tro, utan bara att han ska acceptera det jag gör med honom på ett avslappnat sätt. Jag har absolut inte gått för snabbt fram med honom, men jag vet att jag tänkt att han är ju så lättlärd, så varje gång han visat att han kunnat en ny sak har jag gått vidare. Utan att tänka på att han accepterade ju, men inte mer än så. Jag vill att han ska vara i det bästa tillståndet som överhuvudtaget går att vara i både kropp pch hjärna.


Föreställ dig att du är rädd för spindlar. Du har efter två träningstillfällen kommit så långt att du kan hålla den, du skakar inte längre, du kan andas, det är helt okej, men du är fortfarande osäker på det och inte övertygad!


Ungefär så är det för Pim - lätt att få honom att acceptera, men inte att övertyga!


Men idag gick det JÄTTEBRA! Den nya taktiken var alltså att gå tillbaka till det mest grundläggande - att ha fokus på mig och att lyssna på lättast möjliga signaler. Sedan belönade vi varje ansats till avslappning genom att lämna honom ifred och ibland med en godis, när han varit extra duktig. Han var verkligen duktig, reagerade på bara en fingervickning, ett byte av kroppshållning och tuggade mycket. Han sänkte huvudet flera gånger, inte så lågt och länge som jag vill, men en klar förbättring. Efter att vi växelvis arbetat med honom i en timma, sadlade jag och förberedde mig för att hoppa upp - när han fick ett ryck och hoppade iväg och bockade. Vad glad jag var att jag inte satt på! Maria arbetade honom lite till, denna gången med sadeln på, för uppenbarligen var han inte mentalt redo. Efter bara fem minuter efter utbrottet såg han ut så här fin:

 

Nu var han redo! Jag satte mig slutligen i sadeln efter att jag hoppat lite upp och ned vid sidan av och bara stått i stigbygeln. Checkade av att han kunde böja halsen in mot mitt ben (nödbroms) och sedan satte vi igång. Maria höll i linan och skickade ut honom på en volt. jag satt bara och åkte med. Efter bara 5 steg, sänkte han huvudet och tuggade, då hoppade jag av- godis-av med sadel och så släppte jag honom lös som belöning. För det är faktiskt bara det jag kräver av honom, finkillen!


Hela passet gick bra och nu är jag full av inspiration och motivation igen.


Imorgon ska jag till Senoren för att först ha lektion för Oscar på sin shetlandsponny och sedan för hans mamma, Therese på sin nya inhyrda islänning. Ska bli mycket spännande! Dessvärre verkar det inte som att unghästarna kommer i helgen, ägarna har i alla fall inte hört av sig..Staketet i sommarhagen är ju inte ens klart...hmm..

Trevlig kväll på er alla!

ANNONS

"Mina hästar gillar att vara inne i stallet, på kvällarna står de alltid vid grindöppningen och väntar för att komma in"


Hästarna vill troligen bara komma in för att de vet att det väntar mat på dem där inne, hade du lämnat stalldörren öppen hade de förmodligen gått ut till hagen igen, så snart maten är slut.


 ANNONS

Okej, dags att svälja sin stolthet och berätta att det inte gick bra alls med Pim igår!


Allt började bra när jag var ute med honom på promenad. Vi gick upp i kohagen, där det finns många härliga backar och nerfällda stockar och började arbeta lite på lång lina. Jag skickade honom över en stock flera gånger och varje gång han hoppade fint utan att dra iväg, fick han äte gräs som belöning. Detta var en mycket bra övning, för sedan hoppade han stocken om och om igen, till och med i galopp. Allt utan att dra iväg det minsta som han brukade göra förut. Allt bra så långt. Gjorde också lite sideways över en stock och detta gick också fint!


Eftersom att han nu var så lugn (trodde jag) tänkte jag att vi skulle öva lite uppsittning. Så jag hoppade upp på en sten och sidepassade honom emot stenen. När han väl stod fint på plats, började jag klappa honom överallt och hoppa lite upp och ner, för att se hur han reagerade. Ingen reaktionen och jag tyckte han såg avslappnad ut. Visst han tuggade inte eller sänkte huvudet, men ögonen såg fina ut. Så efter att jag bytt sida och gjort om proceduren där, hoppade jag sakta upp. Han vände på huvudet för att se vart jag tog vägen och när han sänkte huvudet tänkte jag precis hoppa av.


Sen vet jag inte vad som hände..han hoppade typ framåt i galopp med några bocksprång, jag blev avslängd och när jag var i luften vände han på kroppen och sparkade mig rakt på näsan. Pim sprang iväg och jag låg på marken med näsblod och en sträckt ljumske. Som tur var, var mamma och Linnea med och kunde assistera. Ajajaj, näsan mår idag bra men ljumsken är stel.


Jag kan inte skylla på Pim, även om jag var arg som ett bi på honom efteråt. Han handlar bara efter hur jag agerar och om jag inte kan få honom att slappna av både mentalt och fysiskt är det inte så konstigt att han slänger av mig. Detta var tredje gången nu och det var bara bra att det gick lite dåligt för mig den här gången. För nu är det nog dags att lägga upp någon annan taktik, för det jag gör nu funkar uppenbarligen inte..Vad jag ska göra för att komma in i hans buffelhjärna vet jag inte för tillfället. Jag trodde ju det skulle hjälpa att jag inte lät honom komma fram till mig hur som helst osv. och det gjorde det ju. Men tydligen inte tillräckligt. Jag behöver komma på något sätt så att han verkligen slappnar av, frustar, sänker huvudet och underkastar sig, lämnar över allt ansvar till mig liksom. För han tycker ju att han själv är kungen!


Nej, nu gäller det att ta nya tag och komma på en ny strategi..

Nu börjar det hända lite saker på träningsfronten igen!


Emma heter en tjej som ska köpa häst, vilka jag troligen kommer träna. Ska bli spännande eftersom att det är en unghäst och Emma är jätteintresserad av nh, vilket jag tycker är extra roligt! Dessutom är hennes framtida häst en haflinger, min favvoras (efter nordsvensk då)


Om ni vill följa deras resa kan ni läsa på hennes blogg:

thewaytofly.bloggplatsen.se


Jag vill också passa på att påminna om min hemsida, som ännu är under uppbyggnad. Men nu finns det bilder, info om tjänster, info om hästarna och referenser från elever jag tränat, uppe. Ett särskilt tack till er! (har du tränat för mig, eller har ett barn som har- skriv lite om vad du tycker om mig som instruktör, hur jag lär ut, hur jag är med hästarna och skicka till louise_8900@hotmail.com. Jag blir jätteglad om ni vill hjälpa mig)


Besök min hemsida:

lollox2.webs.com


Ni kan nu också följa bloggen via bloglovin och blogkeen. Tryck på någon av dekalerna uppe i högra hörnet för att få info om när nytt inlägg kommer upp.


Det är också klart att jag ska rida in en häst i sommar! Reuben heter en 3-årig c-ponny som bor på Senoren, men som i Juni kommer gå tillsammans med vår flock på Lillö. Jag är för stor för att sitta på honom, men jag kommer sköta all utbildning ifrån marken och vara med när jag tar hjälp av 2 superduktiga ponnyryttare - Min lillasyster Linnea och min "gamla" ridelev Frida. Båda är helt fantastiskt duktiga med hästar! Detta kommer bli toppenbra, eftersom att jag tyvärr inte fått något sommarjobb. Så har ni en häst/ponny ni vill ska ridas in eller bara utbildas mera, ta en titt på hemsidan för priser och upplägg.


Jag har nu börjat fundera allvarligt på det här med att starta företag, men känns lite tveksamt eftersom att jag troligen kommer börja studera till hösten. Är det någon som vet om man kan starta ett företag och sedan låta det vara vilande? Eller går det ha ett företag vid sidan av, där man inte måste tjäna si och så mycket varje månad, utan har lektioner lite sporadiskt?

Hur som helst kommer jag starta företag någon gång i framtiden, men hade varit trevligt om det var snart. Hoppas ni inte blåst eller snöat bort idag!

Det här börjar bli drygt. Har inte fått jobb varken igår eller idag, skönt att vara ledig, men oh, så fattig jag kommer bli! Ska snart till skolan för att plugga matte och efter det ska jag till stan för att fixa pass inför resan till Turkiet, mumma! Så idag blir det nog inte så mycket hästar, dessutom ska Pim vila eftersom att veterinären var här igår och gav honom den andra vaccinationssprutan.


Nu till rubriken, ridning i halsring.

Jag och Lollo tränade mycket på det förut, vi kunde till och med rida ut i alla gångarter i bara halsringen och det var inga problem. Sedan har det bara inte blivit av, sen Pim kom. Men igår när han ändå skulle vila, tog jag tag i det igen.

Mamma gick med, med Bella och Pim som sedan fick gå lösa. Jag började värma upp ifrån marken, tänkte att det är bra så hon är med mig psykiskt om jag nu inte skulle ha så mycket att säga till om. Jag började med att flytta Lollos bak och framdel, backa henne och se om hon var villig att följa mig utan att jag tog i repet. Det var hon, så efter det longerade jag lite i alla gångarter. Även detta funkade fint och gamla tanten var på ett riktigt bushumör

     

Sen hoppade jag upp och nu fick det antingen bära eller brista. Av med grimma och tyglar och på med en smal rem runt halsen. Vi började med att stillastående flytta framdel och bakdel från ryggen och backa. Allt gick så lätt, så lätt. Fiina häst! Efter en stunds avcheckning så började vi trava lite, oj, vad skumpigt, haha, kunde knappt sitta kvar. Lollo föll in i galopp flera gånger istället, mycket bekvämare för henne än traven med en skumpande klump på ryggen. Vi red även mönstret åttan runt två stenar där hoon i mitten skulle stanna och fick äta lite gräs. Det gav klar effekt, för efter några gånger i varje varv visste hon precis vart hon skulle- till mitten och käka såklart.

 

Bustanten

         

Efter passet på lite drygt en halvtimme, begav alla sig till vattnet, men nu tog jag på grimman, ville inte riskera att tappa kontrollen i det iskalla vattnet. Pim gick lös hela tiden och han som skulle ta det lugnt, sprang runt och utforskade varenda liten vrå som en tokstolle. Jaja, vad kan man göra, kan ju inte direkt hindra honom från att springa i hagen heller. Väl i vattnet skvätte Lollo så mycket med sina framben, så jag var helt dyngsur in i skorna och upp till knäna, men kul var det!

     

Jag måste verkligen rida i halsring oftare, det är en sådan cool känsla och man blir tvungen att hålla koll på sin kropp och sina hjälper eftersom att det är det enda man kan styra med. Mycket nyttigt! Ett test för att se om man rider med vikter och säte eller om man rider alltför mycket med hand och tyglar. Om ni inte har testat gör det!

Helgen har varit toppen! I Lördags fixade jag, mamma, pappa och Janne staketet i sommarhagen. Var en hel del att göra, stolpar skulle bytas, likaså tråd, nya handtag skulle upp och isolatorer skulle sättas dit. Vi arbetade på bra i 3 timmar, så nu är alla stolpar uppsatta, men tråden ska spännas innan det är färdigt. 2 "nya" hästar ska nämligen ansluta sig till flocken till helgen och alla hästarna ska då släppas på sommarbetet. Hästarna som ska komma är halvblod, en 1-årig hingst och en 2-årig valack. Jag tror detta kommer bli superbra, Pim kommer få 2 lekkamrater att busa med hela dagarna! Och Lollo och Bella kommer förhoppningsvis röra sig lite mer i hagen om det blir mer bus.


På kvällen sen var familjen hos grannarna och grillade, pratade och gick tipspromenad. Jag hade rätt på 2 frågor av 10, pinsamt! Det blev ju inte bättre när de frågorna jag hade rätt på handlade om pappa, haha. Tur att jag hade rätt på dem i alla fall! Efter att jag tittat på hockey hos Jannice, åkte jag hem och la mig för att sova..


..För att nästa dag stiga upp tidigt, göra iordning mat, åka till stallet, packa och göra Pim och Bella fina. In med dem i transporten som gick på mindre än 5 minuter. (Lastträningen har gett resultat!) och åka mot Mörrum..Där väntade vår hovverkare Emma, och 3 andra människor varav en tagit med sig sin häst för att träna för Emma. Det var många hästar på gården och traktorer samt människor, gräsklippare, hundar och mycket störande moment. Helt perfekt.


Pim kunde inte skött sig bättre, första gången han åker iväg till annat ställe och han gnäggar bara på hästarna. Han lyssnade på allt jag bad honom om och på minsta signal. Så sköönt. Ja just det, trillade av en gång när vi skulle gå ner för en backe, men det var mest för att jag satt barbacka med hala byxor. Men allt gick bra och jag kunde hoppa upp igen. Han frustade och tuggade mycket under dagen, vilket jag tolkar som att han trivdes. Vi träffade också på den fina bollen. Scary först, han for iväg åt alla möjliga håll i trav, men efter lite träning gick det så här bra:

 

Att gå in i stallet ensam var heller inga problem, Kunde inte vara nöjdare efter dagen. Vilken pärla jag har skaffat mig, min alldeles egna PÄRLRIMM

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se